Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η πορεία της ψυχής μετά θάνατον-συνέχεια

Συνεχίζοντας την αναζήτησή μας για το φώς και το σκοτάδι ανατρέχουμε σε αντίστοιχα κείμενα της Καινής Διαθήκης και συγκρίνουμε τις εικόνες για το φως και το σκοτάδι με τις αντίστοιχες στον Πλάτωνα. Έτσι εντοπίζουμε και τη σημασία του Αγαθού και στις δύο θεωρίες. Στο τέλος συγκρίνουμε την εικόνα του φωτός και του σκοταδιού στο ποίημα του Καβάφη «Τα παράθυρα»
Στη σελίδα http://el.orthodoxwiki.org ανατρέχουμε στο κατά Ιωάννη, Η ΄ και στη φράση "ΕΓΩ ΕΙΜΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΕΜΟΙ ΟΥ ΜΗ ΠΕΡΙΠΑΤΗΣΗ ΕΝ ΤΗ ΣΚΟΤΙΑ , ΑΛΛΑ ΕΞΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ." καθώς και το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο Α΄-εισαγωγικό κείμενο και στο λήμμα http://el.orthodoxwiki.org/%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82_%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82#.CE.9A.CE.B1.CE.B9.CE.BD.CE.AE_.CE.94.CE.B9.CE.B1.CE.B8.CE.AE.CE.BA.CE.B7 Συγκρίνουμε τις φράσεις και τις εικόνες με αυτήν του Πλάτωνα για το φως και το σκοτάδι. Στις δύο θεωρίες εντοπίζουμε την έννοια του Αγαθού.
Μετά συγκρίνουμε την εικόνα του φωτός και του σκότους με τον ποίημα του Καβάφη «Τα παράθυρα» που θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.snell.gr
και http://www.sarantakos.com/kibwtos/kabafhs_poihmata.html

Πλευρά Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: